22256653_1689488797751001_2411937776740061918_o (1)

 

Jag har alltid levt med hundar. År 1970 gick  jag min första kurs på brukshundklubben i Hässleholm med familjens schäfer. 1979 kom rasen Collie in  i mitt liv.  Kennelnamnet Busans registrades 1982 och sedan dess har jag även haft uppfödning.  Målet är att  i aveln bevara Colliens behagliga temprament, förstärka socialtet och orädsla, nyfikenhet, lekfullhet och skott/ljudfasthet, som ger möjlighet att utveckla hunden till vall-, bruks-, tjänste,-hund samtidigt som den är den perfekta familjehunden trygg, lättlärd och vänlig mot allt.  Att rasen dessutom är mycket vacker är ett extra plus.

 

1985 utbildades jag till instruktör i sbk och jag är även utbildad figurant för mentaltest.
Genom åren har jag såväl tävlat lydnad, bruks och ställt ut. Så hela mitt liv har varit ett "hundliv"

 

Vi är stolta och mycket glada över våra seriösa och duktiga valpköpare som tar så väl hand om sina hundar samt håller regelbunden kontakt. Något vi har som stark önskan för att  få köpa valp av oss.

 

Våra hundar är i förstahand våra familjemedlemmar och alla valpar växer självklart upp tillsammans med oss i vardagen med all hantering och miljöträning som är så viktig för att du skall få en trygg och öppen valp . Vi har inga hundboxar eller hundhus Utan alla bor med oss .

Vi är dessutom mycket tacksamma till er som , arbetar bruks, agility eller lydnad  samt ställer ut, hd-röntgar och Mh beskriver de hundar som vi fött upp.

 

Vår kennel är även godkänd av länsstyrelsen.

 

.

 

 

Historik

I mitt liv har det alltid funnits hund.

Från första början fanns en underbart snäll Hamiltonstövartik som var min första lekkamrat och bästa vän. I hennes korg under köksbordet sov hon och jag ofta tillsammans :-). Hon fanns med mig tills dess jag var 7 år. Då var hon 12 och fick en akut livmoderinflamation. På den tiden -60 tal fanns inte dagens resurser utan älskade Tanja fick somna in. Jag kommer än idag ihåg det svåra avskedet. 

In i familjens liv kom så min mammas arbetskamrats Schafer. En hane som de inte klarade av längre. Han blev en underbar hund helt fantastisk. Både vacker och helt enormt stabil och stark i psyket. Fix lever också kvar i mitt hjärta som en av de finaste djur jag fått förmånen att leva med. När jag var 16 togs det tunga beslutet att låta honom somna in. Han var då 12 år och mycket sjuk.

Min mor hade betämt att ingen ny hund skulle in i huset. Men då jag gråtit i fem nätter mjuknade hon och en ny valp kom så in i mitt liv. En ny schäferpojk som fick namnet Frick. Han blev mest min hund till att börja med eftersom jag hade honom dag och natt och var den som fostrade honom. En stor och älskvärd hund som var snällheten själv. Med honom gick jag på brukshundklubben och  lärde jag mig att träna bruks. Han blev sedan kvar hos mina föräldrar då jag flyttade och skaffade egen familj.

När min förste son var tre hade jag tjatat mig till en hund och det blev en Collie. En tik som fick namnet Lina inköptes.  Med Lina gick jag flera kurser på brukshundklubben. Vi tävlade även några gånger.  Sedan kom två till collie. Två blå, Ollie och Busan, från Mari-Mons kennel. Ollie vacker som en dag och tillsammans åkte vi på många, många utställningar. Jag tävlade även lydnad med henne.

Jag utbildades till instruktör på brukshundklubben 85. Under flera år var jag dessutom sekreterare i klubben och mycket aktiv.  Så kom det nya utmaningar i mitt liv och de senaste åren har jag inte varit aktiv där.

Busan var en tik med en  otroligt stark personlighet .Hon älskade alla och hon log och visade alla sina tänder då hon träffade folk.  En kaxig liten dam som verkligen levde upp till sitt namn. Med Busan tävlade jag även en del bruks och lite lydnad.

Efter Lina hade jag min första kull som föddes 82 och som kennel namn blev det självklart BUSAN på den vägen är det.

Intresset för djur och natur har alltid funnits djupt inom mig. Respekten för  ett djurs liv är också stor. De finns inte till för oss. Utan vi för dem. Hunden är ett flockdjur och måste få leva nära oss. För mig är det helt främmande att sätta hunden i ett "hundhus" och alla valpar har alltid levet med oss i huset och i familjen och jag är mycket noga med att alla valpar skall få ett bra nytt hem.  

Genom åren har det blivit många utställningar och även enhel del lydnads och bruks tävlingar Jag har även utbildat mig till mentaltest figgurant och  figgat på både korning och mh. Där lär man sig mycket om hunden och olika raser personlighet. 

Collien är för mig en perfekt familje hund. Följsam, som en  vallhund skall vara, trygg med andra hundar och djur. Glad och arbetsvillig, om du ber den, samt bunden och trogen till sin familj. Älskvärd och med stor personlighet. En mycket intelligent hundras som är exeptionellt lättlärd.  Att den dessutom är mycket vacker  ger dagliga skönhetsuppleveler.  

Utan hund inget liv , för mig.

Genom åren har jag dessutom haft den stora förmånen att få många otroligt fina och omtänksamma valpköpare . Alla mycket duktiga på att hålla kontakt. Detta är ett krav för att få köpa valp av oss.

Eftersom hunden är ett flockdjur anser jag att de alltid skall finnas med oss. Inte vara instängda i boxar eller hundhus. Visst har vi många hundar. Men de lever med oss i vår vardag och delar vårt liv och vi försöker att ge alla egentid med olika sort av aktivitet.